Örnek Hastane
09 Nisan 2021

52 yataklı Türkiye’nin en büyük ‘Palyatif Bakım Servisi’ne sahip olan İnegöl Devlet Hastanesi, ülke çapındaki hastanelerde açılacak Palyatif Bakım Servisi’nde görev alacak hemşireleri eğitimden geçirdi. 3 haftalık eğitimi tamamlayan 24 kursiyer hemşirenin sertifika aldığı programda, 14 Ekim Dünya Palyatif Günü de kutlandı.

14 Ekim 2017  Dünya Palyatif Günü ve Palyatif Bakım Hemşireliği Sertifika programı Palyatif Bakım Servisi’nde gerçekleştirildi.

Protokol üyeleri ile sağlık çalışanlarının katıldığı program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

KRONİK HASTALIKLAR ARTTI

Programda konuşan Palyatif Bakım Servisinin sorumlu hekimi Dr. Halil Sözmen, İnsan ömrünün uzamasıyla buna paralel olarak, kronik hastalıkların fazla olduğu nüfusun giderek artmasından dolayı Palyatif Bakım Ünitelerinin açıldığını söyledi.

PALYATİFİN KELİME ANLAMI ÖRTÜ

Palyatifin kelime anlamının örtü anlamında olduğunu aktaran Sözmen,

“Sorunu tamamen ortadan kaldırmaktan ziyade sorunun üstünü örtmek anlamında bir girişimdir. Palyatif bakım ile ciddi hastalığı olan kişiler başta ağrı olmak üzere, diğer şikâyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan problemleri erken tanıma ve kusursuz değerlendirme ile fiziksel gereksinimlerin karşılanması yolu ile çekilen tüm acıların giderilmesi amacını gütmektedir.”

HASTA YAKINLARI DA FAYDALANIYOR

“Verilen hizmetler hasta yakınlarını da kapsamaktadır. Palyatif bakım tartışılmaz bir insan hakkıdır. Adalet ve hakkaniyet ile uygun olan ve ihtiyacı olan her hasta, palyatif bakımda yararlanmalıdır.

Palyatif bakım servisleri asla bakım evleri değildir ve bakım evleri olarak görülmemelidir. Palyatif bakım üniteleri, yoğun bakım ünitelerinin drenaj yerleri değildir. Yoğun bakımda her hastanın işi bitince palyatif bakıma alınması durumu söz konusu değildir.”

EVDE BAKIM HİZMETLERİ İLE BİRLİKTE KARAR VERİLİYOR

“Hasta kabullerimiz, genellikle evde bakım hizmetleri ile iletişimiz sonucu oluyor. Palyatif bakım tedavisi ölüme yatılma, ömrün uzatılması yâda bakım evi değildir. Bunun bilinmesi gerekir. Biz ömürden bahsetmiyoruz.

Biz hayatı tehdit eden bir hastalığı olan kişinin yaşamını kontrollü hale getirmenin peşindeyiz. Hastanın ağrı, solunum sıkıntısı ve beslenme bozukluklarını gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Asıl hedefimiz hastayı tekrar evde bakılacak hale getirmek” diye konuştu.

52 YATAKLI

İnegöl Devlet Hastanesi Başhekimi Hayrettin Göçmen, Hastane bünyesinde ‘Palyatif Bakım Servisi’nin 7 Ağustos 2015 tarihinde 19 yataklı olarak açıldığını anımsatarak, yoğun talebin ardından servisin yatak kapasitesinin 52’ye yükseltildiğini belirtti.

BURSA’DA İLK HASTANE

Bursa'da palyatif yolculuğunu başlatan ilk hastane olduklarının altını çizen Göçmen,

“Biz bu servisi açmadan önce bu servisin bu kadar ihtiyaç olduğunu bilmiyorduk. Açıldıktan sonra ne kadar önemli ve güzel bir iş yapmış olduğumuzu tekrar görüyoruz. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyor, kursiyerlerimize başarılar diliyorum” dedi.

24 KURSİYERE BELGE

Palyatif Bakım Servisi’nde yatan hasta yakınları ile eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerin söz almasının ardından sertifika törenine geçildi.

25 Eylül-13 Ekim 2017  tarihleri arasında düzenlenen Palyatif Bakım Hemşireliği eğitim programına katılarak başarılı olan ülkemizin çeşitli hastanelerinde görev yapan 24 kursiyer hemşireye sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

Programın ardından protokol üyeleri Palyatif Bakım Servisinde tedavi gören hastaları ziyaret etti.

Açılışın ardından protokol üyeleri merkezde yatan hastaları ziyaret etti.

 
  • pal-1.jpg
  • pal-2.jpg
  • pal-3.jpg
  • pal-4.jpg
  • pal-5.jpg
  • pal-6.jpg